20 мај

ФОТОНАПОНСКА ЕЛЕКТРАНА СНАГЕ 50 KW ПОСТАВЉЕНА НA КРОВУ „ЦЕНТРАЛНЕ КОТЛАРНИЦЕ“

(0)

ЈЕП „Топлана“ Краљево учествује у реализацији пројекта из Програма прекограничне сарадње Срија – Црна Гора под називом „Смањење утицаја локалних заједница у пограничном региону Србија – Црна Гора на климатске промене – ми можемо“.  Пројекат је суфинансиран из фондова Европске уније, а вредност пројекта је 230.000 еура.  Овим пројектом ЈЕП „Топлана“ је добила фотонапонску електрану за производњу електичне енергије, која је инсталирана на крову објекта „Централна котларница“. На овај начин ЈЕП „Топлана“ је постала прва топлана у централној Србији, па и шире, које ће за потребе својих производних процеса користити чисту електричну енергију добијену из обновљивих извора енергије.

„Помоћу фотонапонске електране Топлана ће произвести око 57.000 KWh елекричне енергије на годишњем нивоу, што је еквивалентно потребама 12 домаћинстава у току целе године. У претходном периоду Народна скупшитна, је на предлог Министарства рударства и енергетике, усвојила пакет закона који се тичу енергетске ефикасности и коришћења обновљивих извора енергије. Тиме је олакшан рад предузећима која препознају предности нових технологија и коришћења обновљивих извора енергије, попут нашег. Ово јесте први пројекат овог типа за наше предузеће, али у наредном периоду планирамо израду и имплементацију још неколико сличних пројеката.“ рекао је Драган Арсенијевић, директор ЈЕП Толана.

Овом приликом ЈЕП „Топлана“ посетила је делегација из Пљеваља и Берана у Црној Гори. Том приликом наши гости су  упознати са функционисањем система за производњу и дистрибуцију топлотне енергије, плановима развоја предузећа, као и са новопостављеним системом фотонапонске електране на крову објекта.

Categories: Новости
to-top